Oya Modelleri

 


Eskiden beri el emeği göz nuru olarak bilinen ve kadınlarca sıklıkla tercih edilen oya modelleri, tülbentleri fazlasıyla göz alıcı ve cezbedici hale getirir. Oyalar, çok ince bir işçilik gerektirir ve bu işle uğraşanların müthiş bir sanat ortaya koymasına yarar. Farklı renklerin bir araya gelmesiyle oluşturulan bu sanat eserleri, düz bir tülbendi bile çok farklı bir havaya sokmak için birebirdir.

Anadolu’daki kadınlara has bir şey olan ve başka kültürlerde nadiren rastlanan oya modelleri, kadınların elinden oldukça zarif bir şekilde çıkar ve pek çok amaca hizmet eder. Giyilen veya takılan unsurlara yapılan anlamlı süslemeler, bu giyim unsurlarını bambaşka bir hale sokar.

İğne Oyası Modelleri

İğne oyası modelleri, ciddi manada fark oluşturan eserleriyle gözlere bayram ettirir ve giyildiğinde de farklı bir görünüm sağlar. Eski zamanlarda kadınların kendi içlerinden gelip de söyleyemediklerini iğne oyasıyla ifade ettikleri söylenir. Bu anlamda, iğne oyasının çok önemli bir misyonu olduğu düşünülebilir. İğne oyası modelleriyle, söylenmek istenilenler daha manalı bir şekilde anlatılmış olur.

Geleneklere fazlasıyla önem verilen Anadolu’da iğne oyası kadar önem verilen diğer bir unsur da örgü modelleri olmaktadır. Envaiçeşit örgü modeli, sanatsal şaheserler ortaya koyma bakımından farklı bir icra alanı oluşturur ve kadınlar da bu alanda özgürce çalışır. Onlar için böylesi çalışmalar, oldukça göz doldurucudur.   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hukuki Haklarınızı Korumanın Önemi ve Avukatlık Hizmetlerinin Rolü

Instagram Takipçi Sayısını Güvenli Olarak Artırmak

Astroloji Eğitimi Ne Öğretir?